Voeding

Borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Er zitten veel antistoffen in die de baby beschermen tegen allergieën en infecties. De samenstelling van borstvoeding is altijd aangepast aan de baby en verandert per moment van de dag.
De eerste dagen na de geboorte krijgt de baby vooral colostrum binnen. Dit is een dikke romige eiwitrijke voeding. Er zijn nog weinig vetten en koolhydraten aanwezig waardoor de voeding licht verteerbaar is. Deze laxerende werking heeft een gunstig effect op het lozen van de eerste ontlasting. Borstvoeding is goed voor de kaakontwikkeling van de baby omdat hij zijn mond- en tongspieren optimaal gebruikt. Borstvoeding stimuleert ook de groei en ontwikkeling van de hersenen en het centraal zenuwstelsel.
Maar ook voor de moeder zijn er veel voordelen aan het geven van borstvoeding
- de grootte van je baarmoeder herstelt zich sneller tot het formaat van voor de
zwangerschap
- de menstruatie blijft meestal een aantal maanden weg
- je raakt je overtollige vetreserves sneller kwijt
- het geeft een kleinere kans op borstkanker op latere leeftijd

Als je de keuze hebt gemaakt om borstvoeding te willen geven, is het goed om je voor te bereiden. Je weet dan wat je kunt verwachten. Het voorbereiden kun je op verschillende manieren doen. Er zijn veel boeken over borstvoeding en ook op internet kun je veel informatie vinden. Wanneer je een zwangerschapscursus doet krijg je ook daar vaak informatie over borstvoeding. Je kunt er ook voor kiezen om een voorlichtingsavond door een lactatiekundige bij te wonen.

Kunstvoeding

Wanneer je kiest voor kunstvoeding is het goed te weten dat er verschillende soorten kunstvoeding bestaan. Het merk van de kunstvoeding maakt in principe geen verschil. Voeding van een duurder merk is niet per se beter.

Wanneer er bij jou in de familie of in de familie van de vader allergieën voorkomen, kan het verstandig zijn te starten met hypo-allergene kunstvoeding.

Lactatiekundigen

Een lactatiekundige is een specialist op het gebied van borstvoeding.

We werken veel samen met :

ROOM lactatiekundigen
www.room-borstvoeding.nl

Celine Weverink-Moly
06-30761911